23 maja odbyła się prezentacja przygotowanych potraw a jury oceniało ich jakość i smak według ustalonych kryteriów.
Wszyscy uczniowie naszej szkoły a także dzieci przedszkolne włożyły wiele wysiłku i zaangażowania w przygotowanie potraw i prezentacji. Był barszcz ukraiński, bliny, sałatki a także potrawy na słodko.
Oceny potraw dokonano w dwóch kategoriach:
- oddział przedszkolny do klasy I - I miejsce zajęła klasa I, która przygotowała BUSŁOWE ŁAPY czyli ciastka w kształcie bocianich łap,
- klasy III do VII
– I miejsce zajęli uczniowie klasy IV za wielkopolskie pyry podawane z gzikami,
- II miejsce zajęli uczniowie klasy VI za kurpiowskie bliny i mazowiecką szarlotkę,
- III miejsce zajęli uczniowie klasy V za dzyndzałki warmińskie.
Laureaci konkursu zostali nagrodzeni zaproszeniami m.in. na lody, do pizzerii czy kawiarni.
Na zakończenie każdy mógł spróbować każdej potrawy, a ponieważ wszystkie były smaczne, szybko zniknęły ze stołów.
Bogumiła Popko